Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karmelówki na waflach z orzechami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 92
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 45
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 133
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 92
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 45
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 133
Składniki
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj tarte orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszaj. Blaszkę (25x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim wafle (bez przerw). Na waflach rozsmaruj ciasto orzechowe.
Piecz w 180°C około 40 minut. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij razem z papierem. 3 Kiedy ciasto będzie się piekło, wstaw do garnka puszkę z mlekiem skondensowanym, zalej wodą.
Gotuj na małym ogniu 2 i 1/2 godziny. Pilnuj, żeby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Po ugotowaniu zostaw ją do ostygnięcia i dopiero otwórz.
Przygotuj krem: Ze skarmelizowanego mleka skondensowanego i masła utrzyj gładki krem. Posmaruj nim przestudzone ciasto i wstaw do lodówki do stężenia. Dopiero teraz ostrożnie oderwij papier.
Wierzch stężałego ciasta polej roztopioną polewą czekoladową i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Pokrój w kwadraty lub prostokąty.
ok. 80 minut
Porcja ok. 290 kcal
Koszt porcji ok. 1,20 zł
Przepis na 20 porcjiŹródło: Kobieta i życie