Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj czas na prawdziwe karnawałowe szaleństwo. Już od dawna miałam na nie ochotę, więc nie miałam wyjścia i zabrałam się do pracy. Są trochę pracochłonne, ale mówię Wam opłaca się. A do tego są bardzo kruche, słodkie i delikatne. Zapraszam na domowe chruściki. Mają trochę kalorii, ale co tam raz nie zawsze ;)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15188
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4902
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45684
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15188
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4902
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45684
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko, dodać miękkie masło i posiekać nożem. Następnie wbić żółtka, dodać śmietanę i wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu ciasta uderzać je wałkiem, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Przykryć je ściereczką i włożyć do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie blat posypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy bardzo cienko ciasto (prawie do momentu jak będzie prześwitywać). Najlepiej brać małe porcje ciasta. Wykrawać paseczki o długości ok. 5-6 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Na środku paseczka zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Tak przygotowane chruściki smażyć w mocno rozgrzanym smalcu, do momentu zarumienienia. Gotowe chruściki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
:)