Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj czas na prawdziwe karnawałowe szaleństwo. Już od dawna miałam na nie ochotę, więc nie miałam wyjścia i zabrałam się do pracy. Są trochę pracochłonne, ale mówię Wam opłaca się. A do tego są bardzo kruche, słodkie i delikatne. Zapraszam na domowe chruściki. Mają trochę kalorii, ale co tam raz nie zawsze ;)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 37
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 38
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 34
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2077
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 37
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 38
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 34
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2077
Składniki
Mąkę przesiać przez sitko, dodać miękkie masło i posiekać nożem. Następnie wbić żółtka, dodać śmietanę i wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu ciasta uderzać je wałkiem, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Przykryć je ściereczką i włożyć do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie blat posypujemy delikatnie mąką i rozwałkujemy bardzo cienko ciasto (prawie do momentu jak będzie prześwitywać). Najlepiej brać małe porcje ciasta. Wykrawać paseczki o długości ok. 5-6 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Na środku paseczka zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Tak przygotowane chruściki smażyć w mocno rozgrzanym smalcu, do momentu zarumienienia. Gotowe chruściki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
:)