Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż do karnawału daleko dzisiaj dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne karnawałowe róże, które w okresie karnawału bywają na moim stole, a moi domownicy chętnie je zjadają.
miska, garnek, wałek , szklanki o różnej średnicy,
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, ocet, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić aż ukażą się pęcherzyki i uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkować i wykrawać krążki w trzech wielkościach. Każdy krążek naciąć po obwodzie w 5 - 6 miejscach, środek każdego krążka posmarować białkiem i układać jeden na drugim. Tak przygotowane krążki wkładamy do nagrzanego oleju płatkami do dołu i smażymy tak jak faworki. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym . Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek nakładamy dżemu albo konfitury.
Róże po usmażeniu.