Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karnawałowy chrust z cukrem pudrem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej żółtka, gęstą kwaśną śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet (spirytusowy) albo wódkę.
Przygotowane posiekaj, następnie zagnieć ciasto. Składaj je kilkakrotnie na pół i mocno obijaj wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój na paski o dł. 15 cm oraz szer. 4 cm. W każdym pasku, po środku, zrób nożem nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.
Tak przygotowane faworki przykryj czystą ściereczką, aby nie obeschły. W niskim i szerokim, garnku lub dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj faworki. Smaż z dwóch stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na bibule. Posyp cukrem pudrem.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety