Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp pieczony z sosem na sposób toruński"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Karpia dokładnie umyj, podziel na porcje, opłucz, osusz, oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny, odłóż na około 15 minut. Następnie kawałki karpia obtocz w części mąki i obsmaż na połowie oleju.
Resztę oleju wlej do rondla i podgrzej. Dodaj pozostałą mąkę, lekko obsmaż, dodaj wodę, po czym rozmieszaj trzepaczką. Bazę do sosu ponownie doprowadź do wrzenia, dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu.
Karpia włóż do brytfanny, skrop stopionym masłem i winem, dopraw, piecz ok. 15 min w piekarniku w 160°C. Do sosu dodaj śmietanę, pokrojone grzyby, pogotuj. Sosem polej karpia, posyp pieprzem i szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety