Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp smażony"
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Składniki
Karpia spraw, umyj, zeskrob łus ki. Odetnij głowę (głowę można użyć do ugotowania wywaru na barszczyk). Karpia włóż do miski, zalej mlekiem, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Karpia dokładnie umyj, pokrój na dzwonka. Z cytryny wyciśnij sok, zetrzyj skórkę. Dzwonka obficie skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp skórką z cytryny. Odstaw na kilka godzin.
Kilka łyżek mąki wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzep. Ryby panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż na oleju na złoty kolor z obu stron.Źródło: Chwila dla Ciebie