Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp smażony, z porem i orzechami"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1053
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 42
Składniki
8 porcji • : 30 min • smażenie i pieczenie: 20 min • 405 kcal/porcja • 6 zł/porcja
Zmiksuj wszystkie pasty rybnej. Karpia umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie przypraw solą i pieprzem, posmaruj cienko pastą rybną.
Drobno posiekaj orzechy włoskie. Pora umyj i pokrój w krążki. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojonego pora i chwilę smaż. Następnie podlej białym winem i dodaj orzechy. Przypraw do smaku i duś na małym ogniu przez kilka minut, aby por zmiękł i powstał smakowity sos.
Rozgrzej olej na patelni i przyrumień na nim porcje karpia z obu stron. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przełóż do brytfanny mieszankę z porem oraz porcje karpia.
Piecz 10 minut. Podaj z cząstkami cytryny.
Jeśli przygotowujesz tego karpia na świąteczny obiad, możesz razem z porem podsmażyć 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę.
<strong>Małgorzata Ostrowska-Królikowska</strong>Źródło: Olivia