Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp w papryce"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414003
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2218
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414003
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2218
Składniki
Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Przygotowane filety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozłóż wiórki zimnego masła. Piecz w temp. 180 st. ok. 30 minut.
Papryki opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w paseczki. Obrane cebule poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj posiekaną paprykę (część odłóż). Smaż 2 min. Zalej kremówką. Duś 7 minut.
Sos zdejmij z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przygotuj wg przepisu. Karpia podawaj z sosem i ziemniaczkami. Ozdób papryką i, ewentualnie, innymi warzywami.
czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 4,70 złŹródło: Świat kobiety