Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp w papryce"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13406
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1531
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14751
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6078
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13406
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1531
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14751
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6078
Składniki
Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
Przygotowane filety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozłóż wiórki zimnego masła. Piecz w temp. 180 st. ok. 30 minut.
Papryki opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w paseczki. Obrane cebule poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj posiekaną paprykę (część odłóż). Smaż 2 min. Zalej kremówką. Duś 7 minut.
Sos zdejmij z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przygotuj wg przepisu. Karpia podawaj z sosem i ziemniaczkami. Ozdób papryką i, ewentualnie, innymi warzywami.
czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 4,70 złŹródło: Świat kobiety