Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2485

Dodano:

Odsłon: 1775

Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!

Składniki

  • CIASTO:
  • Woda - 1 szkl.
  • Margaryna - 1/2 kostki
  • Mąka - 1 szkl.
  • Jajka - 5-6 szt.
  • Sól - szczypta
  • KREM BUDYNIOWY:
  • Budyń waniliowy - lub śmietankowy - 2 opakowania
  • Mleko - 800 ml
  • Masło - 1 kostka
  • Cukier puder - do smaku i do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karpatka

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Zagotowujemy wodę z margaryną i szczyptą soli, a następnie dodajemy powoli mąkę intensywnie mieszając drewnianą pałką, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch prostokątnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.

  2. Krem budyniowy

    Zagotowujemy większość mleka, w pozostałej części rozpuszczamy budyń (jeśli mamy bez cukru dodajemy ilość podaną na opakowaniu) i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy i dodajemy po1 łyżce budyniu cały czas miksując. Możemy dosypać trochę cukru pudru do smaku - zależy czy wolimy mniej czy bardziej słodki krem. Przekładamy nasze placki i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń