Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Składniki
Ciasto Zagotowujemy wodę z margaryną i szczyptą soli, a następnie dodajemy powoli mąkę intensywnie mieszając drewnianą pałką, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch prostokątnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.
Krem budyniowy Zagotowujemy większość mleka, w pozostałej części rozpuszczamy budyń (jeśli mamy bez cukru dodajemy ilość podaną na opakowaniu) i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy i dodajemy po1 łyżce budyniu cały czas miksując. Możemy dosypać trochę cukru pudru do smaku - zależy czy wolimy mniej czy bardziej słodki krem. Przekładamy nasze placki i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.