Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1396

Dodano:

Odsłon: 2368

Ciasto, które robię specjalnie z myślą o moim Mężu

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • cukier puder do oprószenia 
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Karpatka

Przygotowanie

  1. Wodę i masło podgrzewamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy (najlepiej wałkiem) aż powstanie jednolita, gładka, szklista masa. Studzimy. Zimną masę miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.

    Blaszkę o wymiarach 25x36 cm smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do blaszki i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 20-25 minut do zbrązowienia ciasta. UWAGA!!!! W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.

    W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Studzimy. 

  2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka. Do gotującego mleka wlewamy gotową mieszankę, mieszając gotujemy aż do powstania gładkiego budyniu. Budyń przykrywamy folią spożywczą  (tak aby stykała się z budyniem - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha), odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  3. Masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy ciasto (najlepiej w blaszce, w której wcześniej piekliśmy). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń