Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 362

Dodano:

Odsłon: 2269

Pyszne ciasto dla miłośników kremów budyniowych...

Składniki

  • CIASTO:
  • 125 g margaryny
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy
  • KREM:
  • Kostka masła
  • Budyń bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier puder do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karpatka

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i sól. Zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Gdy ciasto przestygnie, dodajemy po 1 jajku i miksujemy na pełnych obrotach. Dwie blaszki 30x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć po równej części ciasta. Piec 25 min w 200 st. C.

  2. KREM: połowę mleka zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem i cukrem. Wlewamy do mleka energicznie mieszając. Wystudzić, dodawać stopniowo masło i miksować na puszystą masę.

  3. Ciasto przełożyć masą budyniową i przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń