Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23046
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23046
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Na początek ciasto: do rondla wlewamy 1 szklankę wody, następnie dodajemy masło. Całość należy zagotować. Potem do gotującej się masy dodajemy stopniowo mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować na małym ogniu, by powstała w ten sposób masa w całości się połączyła. Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta do wystygnięcia. Gdy masa jest już letnia, dodajemy jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.
Teraz pora na krem: najpierw w 0,5 szklanki mleka należy roztrzepać żółtko. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodajemy następnie rozczyn mąki i powstanie domowy budyń. Gdy budyń się ugotuje, zabieramy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy masło. Całość można także zmiksować na szybkich obrotach. i w ten sposób powstaje krem, którym przekładamy ciasto. Gotową karpatkę wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi, może posypać całość cukrem pudrem. :) Smacznego! ;)