Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj upiekłam od nie pamiętnych czasów karpatkę z masą budyniową z dodatkiem truskawek. Karpatka wyszła pyszna i szybko znikła z talerza.
blaszki, mikser, garnek,
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Ciasto; Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę, Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę. Następnie wystudzić. Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.( Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru. ciasta pieczemy tak samo. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami. Krem budyniowy; W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń. Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę. Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej. Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać. Karpatkę posypać cukrem pudrem.