Do góry

Desery Przepis na:

Kasata

Kasata

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 4955

Dodano:

Odsłon: 2488

Kolorowe ciasto z masą budyniową, rodzynkami i orzeszkami.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • • 6 jajek
  • • 6 łyżek mąki pszennej
  • • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • • Niepełna szklanka cukru
  • Składniki na masę:
  • • 3 różne kolorowe galaretki
  • • 1 łyżka kakao
  • • 10 dag rodzynek
  • • 10 dag orzechów włoskich
  • • 2 budynie śmietankowe
  • • 3 szk. mleka
  • • 1 kostka margaryny
  • • 4 łyżki cukru
  • Składniki na poncz:
  • • Olejek rumowy
  • • 1 kieliszek wódki
  • • Szczypta cukru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Białka wbijamy do miski, zostawiając żółtka.
    2. Miksujemy mikserem.

  2. 3. Dodajemy cukier.

  3. 4. Następnie dokładamy żółtka.

  4. 5. Mąki mieszamy razem z proszkiem.

  5. 6. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując.

  6. 7. Przekładamy do tortownicy.
    8. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

  7. 9. Galaretki rozpuszczamy każdą z osobna w 1 szk. wody gorącej, chłodzimy żeby stężały.

  8. 10. Rodzynki zalewamy wodą, orzechy kruszymy.

  9. 11. 2 szk. mleka gotujemy.

  10. 12. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń z cukrem.

  11. 13. Wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby się nie przypalił, następnie studzimy.

  12. 14. Margarynę ucieramy mikserem.

  13. 15. Stopniowo dodajemy budyń.

  14. 16. Masę dzielimy na dwie części.
    17. Do jednej dodajemy kakao

  15. 18. Następnie rodzynki i orzechy, mieszamy.

  16. 19. Biszkopt dzielimy na dwie części.
    20. Jedną część układamy na dni tortownicy.

  17. 21. Wszystkie składniki na poncz razem mieszamy.
    22. Biszkopt nakrapiamy ponczem.
    23. Nakładamy ciemną masę.

  18. 24. Przykrywamy drugim biszkoptem.

  19. 25. Ponownie nakrapiamy ponczem.

  20. 26. Galaretki kroimy w kostkę.

    27. Mieszamy z jasną masą.

  21. 28. Wykładamy na biszkopt.

    29. Chłodzimy ciasto w lodówce 2 godziny.

    30. Ciasto gotowe.

    31. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 kwietnia Takie ciacho, to musiałem sobie zostawić na podwieczorek ;)
Uwielbiam takie słodycze z dużą ilością masy, czy też kremu, jak się człowiek trochę "ubrudzi", to dopiero jest rozkosz hihi. Pychotka z tymi dodatkami, no i odrobina % też jest, dla dobrego humoru :)
Miodzio, 8+ :D

Dobrze, że mam monitor obrotowy, bo niektóre foty lecą, o 180 st. ;)
Odpowiedzi: 10 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń