Do góry

Desery Przepis na:

Kasza jaglana z cukinią i jarmużem

Kasza jaglana z cukinią i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kasza jaglana z cukinią i jarmużem"

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 liście jarmużu
  • 1 cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki pinii)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny + 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • opcjonalnie kawałki łososia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną lub komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj porwane liście jarmużu. Dodaj połowę startego czosnku i połowę przypraw. Cukinię pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem, resztą startego czosnku i przypraw, skrop połową oliwy.

  2. Wrzuć na patelnię grillową, a po 4 minutach dodaj pokrojoną w piórka cebulę (i ewentualnie łososia). Dorzuć pestki dyni i słonecznika, a po chwili kaszę z jarmużem. Wymieszaj, smaż ok. 2–3 minuty. Skrop mieszanką soku z cytryny, oliwy i miodu (syropu). Posyp szczypiorkiem.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń