Do góry

Desery Przepis na:

Kaszubski jabłecznik

Kaszubski jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 1255

Puszyste, maślane ciacho, nadziane pachnącym musem jabłkowym.

Składniki

  • ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • mus jabłkowy:
  • 1kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • lukier:
  • 150g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ROBIMY MUS JABŁKOWY

    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. ¾ tak przygotowanych jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pozostałe ćwiartki kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały grube półksiężyce.
    Do garnka wrzucamy starte owoce, zasypujemy je cukrem oraz cukrem wanilinowym i stawiamy na niewielkim ogniu. Prażymy przez 5-8 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym wiórki jabłkowe zaczną się rozpadać, tworząc mus. Gdy tak się stanie, dorzucamy do gara pozostałe, większe cząstki jabłek, dolewamy sok cytrynowy i całość posypujemy cynamonem. Prażymy dodatkowe 3-5 minut, aby cząstki jabłek nieco zmiękły, a całość przeszła aromatem cynamonu. Pamiętajmy jednak o tym, by nie dopuścić do rozpadnięcia się jabłkowych półksiężyców, powinny być wyraźnie wyczuwalne w gotowym cieście.
    Całość odstawiamy do przestudzenia, a w międzyczasie zabieramy się za przygotowanie ciasta.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
    Jajka ubijamy przez kilka minut z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kawałku miękkiego masła i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, niespiesznie miksujemy całość na gładką masę. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy ją z resztą składników.
    Gotowe ciasto powinno być jednolite, gęste i kleiste. Jeśli tak jest, możemy zabierać się za pichcenie.

  3. PIECZEMY JABŁECZNIK

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy trochę więcej niż połowę ciasta i wyrównujemy wierzch. Następnie na całej powierzchni rozkładamy wystudzony mus jabłkowy i otulamy go pozostałą częścią ciasta.
    Tak przygotowany jabłecznik wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości jabłek, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem, który doskonale komponuje się ze smakiem jabłecznika.

  4. ROBIMY LUKIER

    Nic prostszego… cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego wodę i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący, gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzone ciasto. Po całkowitym jego zastygnięciu i zesztywnieniu, możemy kroić i pałaszować jabłecznik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń