Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś dla miłośników kawy. Rewelacyjna, aromatyczna babka kawowa z pyszną kawową polewą. Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać za pomoca miksera.
Kiedy masło i jajka się połączą dodać do nich sól i rozpuszczaną we wrzątku kawę. Kawa może być ciepła. Ponownie całość wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać do połączenia się składników, za pomocą łopatki lub rózgi.
Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut.
Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło, i rozpuścić, mieszając, w kąpieli wodnej.
Kiedy składniki się rozpuszczą polewa jest gotowa. Polewę odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Schłodzoną babkę polać polewą i ozdobić według uznania.
Smacznego!
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 28
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 47
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1776
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 28
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 94
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 47
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1776
Składniki
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać za pomoca miksera. Kiedy masło i jajka się połączą dodać do nich sól i rozpuszczaną we wrzątku kawę. Kawa może być ciepła. Ponownie całość wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać do połączenia się składników, za pomocą łopatki lub rózgi. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło, i rozpuścić, mieszając, w kąpieli wodnej.
Kiedy składniki się rozpuszczą polewa jest gotowa. Polewę odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną babkę polać polewą i ozdobić według uznania. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Desery
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Desery
Odrywane bułki drożdzowe z wiśniami
Desery
Ciasto przekładaniec
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 47
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Naszła was ochota na coś słodkiego, ale nie chcecie tracić czasu na robienie...
Odsłon: 116