Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś dla miłośników kawy. Rewelacyjna, aromatyczna babka kawowa z pyszną kawową polewą. Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21648
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21648
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać za pomoca miksera. Kiedy masło i jajka się połączą dodać do nich sól i rozpuszczaną we wrzątku kawę. Kawa może być ciepła. Ponownie całość wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać do połączenia się składników, za pomocą łopatki lub rózgi. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło, i rozpuścić, mieszając, w kąpieli wodnej.
Kiedy składniki się rozpuszczą polewa jest gotowa. Polewę odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną babkę polać polewą i ozdobić według uznania. Smacznego!