Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś dla miłośników kawy. Rewelacyjna, aromatyczna babka kawowa z pyszną kawową polewą. Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać za pomoca miksera. Kiedy masło i jajka się połączą dodać do nich sól i rozpuszczaną we wrzątku kawę. Kawa może być ciepła. Ponownie całość wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać do połączenia się składników, za pomocą łopatki lub rózgi. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło, i rozpuścić, mieszając, w kąpieli wodnej.
Kiedy składniki się rozpuszczą polewa jest gotowa. Polewę odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną babkę polać polewą i ozdobić według uznania. Smacznego!