Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś dla miłośników kawy. Rewelacyjna, aromatyczna babka kawowa z pyszną kawową polewą. Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej.
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 165
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3226
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3509
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 646
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 165
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3226
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3509
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 646
Składniki
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Do utartych jajek dodać ekstrakt oraz rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać za pomoca miksera. Kiedy masło i jajka się połączą dodać do nich sól i rozpuszczaną we wrzątku kawę. Kawa może być ciepła. Ponownie całość wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszać do połączenia się składników, za pomocą łopatki lub rózgi. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st C, do suchego patyczka, około 50 -60 minut. Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 minut a następnie wyjąć na kratkę do przestygnięcia.
Kiedy babka stygnie zrobić polewę: Do miski przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kawę, mleko i masło, i rozpuścić, mieszając, w kąpieli wodnej.
Kiedy składniki się rozpuszczą polewa jest gotowa. Polewę odstawić do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną babkę polać polewą i ozdobić według uznania. Smacznego!