Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowa panna cotta"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Przygotuj galaretkę. Żelatynę wsyp do kubka, zalej 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstaw. Gdy napęcznieje, wstaw kubek do większego naczynia z wrzącą wodą, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Na patelnię wlej 2 łyżki wody i dodaj 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na jak najmniejszym ogniu bez mieszania (od czasu do czasu potrząsając patelnią).
Gdy cukier się stopi i zacznie ciemnieć zanurz dno patelni w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces karmelizacji. W rondelku zagotuj mleko z pozostałym cukrem, przestudź. Do mleka dodaj karmel oraz żelatynę, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną galaretkę przelej do miseczek lub kokilek. Wstaw do lodówki, by dobrze stężała.
Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody, odstaw na 5 min. Do rondelka wlej śmietankę, mleko, dodaj cukier oraz kawę. Mieszając podgrzewaj a gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj aż się rozpuści.
Gdy masa przestygnie, przelej ją na stężałą galaretkę karmelową. Naczynia z deserem wstaw do lodówki. Udekoruj tak jak lubisz, np. pokruszoną czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie