Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym smakiem kawy. Leciutki jak chmurka, aksamitny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Z dodatkiem bitej śmietany jest jeszcze bardziej kremowy i słodki balansując wyrazisty smak kawy. Panna cotta świetnie odnajdzie się na śniadanie, deser po obiedzie lub małe co nieco, gdy tylko najdzie cię ochot na coś słodkiego.
worek cukierniczy, mikser, garnek, kawiarka
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21222
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25335
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 108
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21222
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25335
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 108
Składniki
W misce zalej żelatynę zimną wodą. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Poczekaj, aż żelatyna stężeje. W tym czasie zaparz kawę.
Do garnka wlej śmietankę kremówkę z cukrem i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Gotuj na małym ogniu i nie doprowadź do wrzenia. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydrąż nożem środek. Ziarenka wanilii dodaj do śmietany z cukrem. Gdy na brzegach garnka pojawią się małe bąbelki, to znaczy, że można już ją wyłączyć.
Żelatynę dodaj do ciepłej mieszanki. Dodaj również kawę i wymieszaj. Składniki mieszaj na wyłączonym ogniu. Po wymieszaniu przecedź płyn przez sitko.
Przelej gotową masę do szklanek lub pucharków. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem tuż przed podaniem. Dodaj do niej łyżeczkę cukru pudru oraz fix do bitej śmietany.
Przygotowaną wcześniej panna cottę wyjmij z lodówki. Tak przygotowaną panna cottę ozdób bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego i pokrojoną w kawałki czekoladą.