Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowa panna cotta to elegancki deser, który fantastycznie łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym smakiem kawy. Leciutki jak chmurka, aksamitny deser, który wprost rozpływa się w ustach. Z dodatkiem bitej śmietany jest jeszcze bardziej kremowy i słodki balansując wyrazisty smak kawy. Panna cotta świetnie odnajdzie się na śniadanie, deser po obiedzie lub małe co nieco, gdy tylko najdzie cię ochot na coś słodkiego.
worek cukierniczy, mikser, garnek, kawiarka
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 216
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1317
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1824
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3487
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27616
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 216
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1317
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1824
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3487
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27616
Składniki
W misce zalej żelatynę zimną wodą. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Poczekaj, aż żelatyna stężeje. W tym czasie zaparz kawę.
Do garnka wlej śmietankę kremówkę z cukrem i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Gotuj na małym ogniu i nie doprowadź do wrzenia. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydrąż nożem środek. Ziarenka wanilii dodaj do śmietany z cukrem. Gdy na brzegach garnka pojawią się małe bąbelki, to znaczy, że można już ją wyłączyć.
Żelatynę dodaj do ciepłej mieszanki. Dodaj również kawę i wymieszaj. Składniki mieszaj na wyłączonym ogniu. Po wymieszaniu przecedź płyn przez sitko.
Przelej gotową masę do szklanek lub pucharków. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem tuż przed podaniem. Dodaj do niej łyżeczkę cukru pudru oraz fix do bitej śmietany.
Przygotowaną wcześniej panna cottę wyjmij z lodówki. Tak przygotowaną panna cottę ozdób bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego i pokrojoną w kawałki czekoladą.