Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowy buziak to ciasto, które możesz przygotować na wieczorne spotkanie z narzeczonym lub spontaniczne przyjęcie z przyjaciółmi. Miękki, nasączony ponczem biszkopt i lekka, śmietanowa masa to połączenie, od którego nie będziesz mogła się oderwać. Twoi goście z pewnością poproszą o kawałek ciasta do domu.
Przygotuj foremkę (21x25cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel żółtka od białek. Zmieszaj mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę i przesiej dwukrotnie. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalaj, dosypując cukier. Kolejno dodawaj żółtka, aby uzyskać gładką, puszystą pianę. Wyłącz mikser i dodawaj po łyżce sypkie składniki. Wymieszaj delikatnie ciasto na biszkopt i wylej je do foremki. Piecz 25 min w temperaturze 180°C, a następnie wyjmij z formy i pozwól ciastu ostygnąć.
Zimną, wyjętą z lodówki śmietanę ubij na sztywną masę, dodaj cukier puder, proszek śmietan-fix oraz serek mascarpone. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera.
Rozpuść kawę rozpuszczalną we wrzątku i wystudź, a następnie dodaj alkohol do uzyskania aromatycznego ponczu.
Przestudzony biszkopt potnij na trzy części ostrym nożem. Każdą warstwę biszkopta nasączaj ponczem i wykładaj na nią masę śmietanową. Wierzch ciasta możesz posypać kakao. Ciasto podawaj schłodzone.
Pyszne ciasto o smaku kawowym. Zachwyci nie tylko miłośników kawy.
Odsłon: 2136
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 25
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 24
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 114
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 234
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 158
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 178
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 25
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 24
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 114
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 234
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 158
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 178
Składniki
Przygotuj foremkę (21x25cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel żółtka od białek. Zmieszaj mąki, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę i przesiej dwukrotnie. Ubij białka na sztywną pianę, utrwalaj, dosypując cukier. Kolejno dodawaj żółtka, aby uzyskać gładką, puszystą pianę. Wyłącz mikser i dodawaj po łyżce sypkie składniki. Wymieszaj delikatnie ciasto na biszkopt i wylej je do foremki. Piecz 25 min w temperaturze 180°C, a następnie wyjmij z formy i pozwól ciastu ostygnąć.
Zimną, wyjętą z lodówki śmietanę ubij na sztywną masę, dodaj cukier puder, proszek śmietan-fix oraz serek mascarpone. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera.
Rozpuść kawę rozpuszczalną we wrzątku i wystudź, a następnie dodaj alkohol do uzyskania aromatycznego ponczu. Przestudzony biszkopt potnij na trzy części ostrym nożem. Każdą warstwę biszkopta nasączaj ponczem i wykładaj na nią masę śmietanową. Wierzch ciasta możesz posypać kakao. Ciasto podawaj schłodzone.
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 148
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 274