Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2641

Dodano:

Odsłon: 8207

Proste, smaczne i mocno nadziane bakaliami ciasto

Składniki

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 szklanka bakalii - u mnie mieszanka keksowa
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam do lodówki, w tym czasie masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem.

  2. Potem dodaję bakalie,przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min, do suchego patyczka. Upieczone, wyjmuję, studzę i kroję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 02 marca 2015 wyglada b. pysznie do zrobienia poniewaz b. lubimy keksy

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń