Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 471
Dodano: 01.03.2015
Odsłon: 8565
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W pierwszej kolejności należy przygotować bakalie. Kolorową mieszankę ananasową, rodzynki, morele, śliwki zalać gorącą wodą aby napęczniały. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy aż skórka zacznie od nich odstawać. Piekarnik nagrzać do 180 ͦC. Orzechy laskowe wysypujemy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy 10 min w gorącym piekarniku. Po tym czasie wysypujemy orzechy na ściereczkę i przecieramy pozbywając się brązowej otoczki. Niektóre orzechy pozostają w otoczce ale w cieście to nie przeszkadza. Wszystkie bakalie kroimy według uznania.
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodajemy śmietanę i zapach rumowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją porcjami do masy. Całość dokładnie wymieszać. Masa jest dość gęsta, ale tak ma być.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną piabę, wyłożyć na masę. Bakalie delikatnie obsypać mąką, wysypać na ubitą pianę i razem wszystko delikatnie połączyć.
Formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Masą napełnić blaszki do połowy wysokości.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 175 ͦC i wkładamy blaszki z ciastem. W tej temperaturze pieczemy przez 50 min do suchego patyczka.
Jeżeli keks nam pęknie na środku, mamy pewność, że jest wyrośnięty i nie ma zakalca.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

MEGI110278 02 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Moje klimaty, wygląda pysznie ;-) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 01 marca 2015Zgłoś do usunięcia
jakie piękne puszyste ciasto, to wielka rzadkość przy wypiekach keksowych, cudowny ! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 01 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Śliczny i bardzo smakowity keks :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz