Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło. Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie martwię się, bo smak przewyższa jego niedoskonałości.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 264
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 639
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 264
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 639
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 535
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 211