Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego :) W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty :)
Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy.
Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie).
Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))
Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 10 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.
Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.
Przepis na tą sałatkę dostałem od znajomej, Magdy i tak też postanowiłem ją n...
Odsłon: 29322
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 138
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 191
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 96
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 138
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 191
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 96
Składniki
Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy. Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie). Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))
Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii. Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 10 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 60
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 60