Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1075

Dodano:

Odsłon: 557

Przyszedł czas jesiennych nastrojów, zatem nie będę się opierać. Na „kuchenny tapet” idzie keks. Mięciuchne ciasto z dużą ilością wszystkiego :) W keksie uwielbiam to, że mogę dodawać do niego to, co lubię. Przyjmie wszystkie warianty :)

Składniki

  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • cukier wanilinowy
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • bakalie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mało, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Jak masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy.

    Do ubitego masła z cukrem i jajkami dodajemy mąkę, spirytus i białka (ale nie całość, zostawiamy trochę piany, żeby wymieszać z nią bakalie).

    Dobieramy bakalie, które najbardziej lubimy. Tutaj panuje całkowita dowolność uwarunkowana naszymi smakami (ja wybrałam płatki migdałów, prażone orzechy i czekoladę, ponieważ rodzynki i inne „miękkie” dodatki nie należą o moich ulubionych :))

  2. Bakalie mieszamy z pozostałą pianą i dodajemy do ciasta. Teraz mieszamy ciasto delikatnie szpatułką, nie mikserem, żeby nie „zmasakrować” bakalii.

    Ciasto pieczemy w 180 stopniach w tak zwanej „keksówce” /moja ma wymiary 30 cm x 10 cm/ przez około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.

    Blaszkę z upieczonym keksem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut w otwartym piekarniku, niech się przyzwyczaja do zimniejszego powietrza, a później pozostaje tylko poczekać aż wystygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń