Do góry

Desery Przepis na:

Keks: (mój sprawdzony przepis)

Keks: (mój sprawdzony przepis)

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4170

Dodano:

Odsłon: 8696

Pyszne, wilgotne ciasto pełne bakalii. Może poleżeć kilka dni i nie czerstwieje.

Składniki

  • 400 g przesianej mąki tortowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 dużych jajek
  • 250 g masła extra
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka
  • 200 g bakalii (można dać więcej)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Keks: (mój sprawdzony przepis)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem .
    W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka lub śmietany z sodą.
    Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
    Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko lub śmietanę rozpuszczone z sodą.
    Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem.
    Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką (1 łyżka ) by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem.
    Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę.
    Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia.
    Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować. Tym razem oprószyłam delikatnie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń