Do góry

Desery Przepis na:

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 4252

Choć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-)

Składniki

  • Keks:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka L (osobno żółtka i białka)
  • 400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g susz
  • ...
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • gorąca woda
  • 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

  2. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.


  3. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń