Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-)
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 196
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3088
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 933
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 681
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 196
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3088
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 933
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 681
Składniki
Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.