Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dieta keto wcale nie oznacza rezygnacji ze słodyczy i deserów. Ten keto sernik jest tego przykładem – idealnie słodki, karmelowy, z chrupiącym i orzechowym spodem świetnie sprawdzi się nawet jako urozmaicenie diety odchudzającej.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 46
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 64
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2600
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 46
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 64
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2600
Składniki
Przygotuj spód. Zmiel orzechy, pozostawiając też większe fragmenty. Dodaj roztopione i przestudzone masło, sól oraz erytrol. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wylep masą dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę serową. W dużej misce utrzyj twaróg z serkiem mascarpone, erytrolem, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj ekstrakt waniliowy. Dodawaj pojedynczo jajka, mieszając po każdym dodaniu.
Wylej masę serową na podpieczony spód. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 45-50 minut. Masa serowa powinna się lekko ściąć, ale dalej lekko drżeć.
Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z lekko uchylonymi drzwiczkami na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij sernik i ostudź go całkowicie. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj piankę. W niewielkim rondelku zagotuj erytrol, ciągle mieszając, do uzyskania brązowego koloru. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie dodaj 100 ml ciepłej śmietany, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj szczyptę soli i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
W małej miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Odstaw do spęcznienia na kilka minut. Podgrzej ją i dodaj do masy karmelowej. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
W osobnej misce ubij 100 ml zimnej śmietanki na sztywno. Delikatnie dodawaj ostudzony karmel, ciągle mieszając.
Piankę nanieś na wierzch keto sernika.
Ciasto wstaw do lodówki.