Do góry

Desery Przepis na:

Kilimandzaro

Kilimandzaro

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 1620

jabłecznik inaczej

Składniki

  • CIASTO CIEMNE; jaja, 8 szt
  • cukier, 20 dag
  • Mąka pszenna, 6 łyżek
  • kakao, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • MASA JABŁKOWA: jabłka, 2 kg
  • galaretka pomaranczowa, 2 op.
  • Masa budyniowa:mleko, 0,5 litra
  • (kryształ) cukier, 0,5 szkl.
  • żółtka, 2 szt
  • pszenna mąka, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • margaryna, 1 kostka
  • DODATKOWO: ciastka katarzynki, 4 op.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kilimandzaro

Przygotowanie

  1. CIASTO CIEMNE: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Upiec biszkopt ok 30 min. w temp. 160stopni. Gdy ostygnie przekroić wzdłóż na 2 części.

  2. MASA JABŁKOWA: jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach,. Jabłka włożyć do garnka i smażyć ok 4 min. Wsypać suche galaretki i mieszać. jeszcze chwilkę gotować. tak ok 4 min. gorącą mase wyłożyć na ciasto. Na gorące jabłka ułożyć ciastka katarzynki jedno obok drugiego.

  3. MASA BUDYNIOWA:. od 0,5 l mleka odlać poł szklanki. resztę mleka zagotować z cukrem. w poł szkl. mleka rozrobić mąki i zołtka. Wlać do gotującego mleka i ugotować jak budyń. Zimny budyn zmiksować z margaryną i wyłożyć na ciastka. Przykryć drugą połową biszkopta.

  4. NAJLEPSZY NA DRUGI DZIEN

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń