Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisiel truskawkowy to – zdawało by się – najbanalniejszy deser na świecie. Jego wielbiciele przygotowują go przez okrągły rok… z produktu instant, który wystarczy wymieszać z wodą. Kisiel dobrej jakości może być smaczny i rzeczywiście robi się go błyskawicznie. Nie może jednak równać się z domowym wariantem – nieco bardziej pracochłonnym, za to zdrowszym i o wiele pełniejszym smaku i aromatu. Oczywiście dlatego, że bazą deseru są świeże owoce! Lato to zatem najlepszy czas, by cieszyć się pysznym kisielem z truskawek. Poniżej znajdziesz przepis na porcję owocowego przysmaku dla 2-3 osób.
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 322
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 127
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 593
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 901
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 2822
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 322
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 127
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 593
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 901
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 2822
Składniki
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na połówki. Odłóż kilka truskawek do ozdoby. Umieść truskawki w rondelku i zalej 250 ml wody. Dodaj cukier i sok wyciśnięty z ½ cytryny.
Podgrzej zawartość rondelka na niskiej mocy palnika. Gotuj przez kilka minut – aż owoce zmiękną i zaczną puszczać sok. Wówczas zblenduj je, ale niedokładnie – tak, by w rondelku znajdowały się kawałki owoców.
W pozostałej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Dolej do rondelka, mieszając przy tym jego zawartość i nie zdejmując go z palnika. Cały czas mieszając, poczekaj aż kisiel ponownie zagotuje się i zgęstnieje.
Rozlej kisiel do salaterek. Udekoruj truskawkami. Podawaj ciepły lub schłodzony. W drugim wariancie możesz ozdobić go dodatkowo bitą śmietaną.