Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisiel truskawkowy to – zdawało by się – najbanalniejszy deser na świecie. Jego wielbiciele przygotowują go przez okrągły rok… z produktu instant, który wystarczy wymieszać z wodą. Kisiel dobrej jakości może być smaczny i rzeczywiście robi się go błyskawicznie. Nie może jednak równać się z domowym wariantem – nieco bardziej pracochłonnym, za to zdrowszym i o wiele pełniejszym smaku i aromatu. Oczywiście dlatego, że bazą deseru są świeże owoce! Lato to zatem najlepszy czas, by cieszyć się pysznym kisielem z truskawek. Poniżej znajdziesz przepis na porcję owocowego przysmaku dla 2-3 osób.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na połówki. Odłóż kilka truskawek do ozdoby. Umieść truskawki w rondelku i zalej 250 ml wody. Dodaj cukier i sok wyciśnięty z ½ cytryny.
Podgrzej zawartość rondelka na niskiej mocy palnika. Gotuj przez kilka minut – aż owoce zmiękną i zaczną puszczać sok. Wówczas zblenduj je, ale niedokładnie – tak, by w rondelku znajdowały się kawałki owoców.
W pozostałej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Dolej do rondelka, mieszając przy tym jego zawartość i nie zdejmując go z palnika. Cały czas mieszając, poczekaj aż kisiel ponownie zagotuje się i zgęstnieje.
Rozlej kisiel do salaterek. Udekoruj truskawkami. Podawaj ciepły lub schłodzony. W drugim wariancie możesz ozdobić go dodatkowo bitą śmietaną.