Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kisiel żurawinowy"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 54
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 54
Składniki
Żurawiny rozgnieść w misce, zalać wodą, dodać cynamon i goździki, zagotować. Przecedzić, usunąć korzenie, przetrzeć przez sito (powinno być 5 szklanek płynu).
Wlać do rondelka 4 szklanki (jedną zostawić), dosłodzić wedle gustu, zagotować.
Wsypać mąkę kartoflaną do pozostawionej szklanki płynu, wymieszać.
Wlać roztwór do rondla z gotującym się płynem, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudy.
Kisiel wlać do naczynia wcześniej przepłukanego zimną wodą i wysypanego cukrem.
Studzić w chłodnym miejscu, a gdy stężeje, wyłożyć na półmisek. Podawać z cukrem i śmietanką.Źródło: Życie na Gorąco Retro