Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne pączki"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 197
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 197
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop.
Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj żółtka z cukrem, pozostałe mleko, wódkę lub spirytus, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło na ok. 90 min.
Rozwałkuj cisto na grubość ok. 1-1,5 cm (dość mocno podsypując mąką). Szklanką wytnij koła i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut, by podwoiły swą objętość. Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (do około 175°C).
Partiami wrzucaj pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną, nadziewaj je marmoladą, konfiturą lub dżemem używając szprycy cukierniczej. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 60 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie