Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne pączki"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10088
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3890
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42396
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 278
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10088
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3890
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42396
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 278
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 405
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do rondelka włóż margarynę lub masło, roztop.
Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj żółtka z cukrem, pozostałe mleko, wódkę lub spirytus, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło na ok. 90 min.
Rozwałkuj cisto na grubość ok. 1-1,5 cm (dość mocno podsypując mąką). Szklanką wytnij koła i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut, by podwoiły swą objętość. Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (do około 175°C).
Partiami wrzucaj pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną, nadziewaj je marmoladą, konfiturą lub dżemem używając szprycy cukierniczej. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 60 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie