Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczny piernik w czekoladzie"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 176
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika, proszkiem i kakao. Margarynę lekko stop, utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (wybierz margarynę nie masło, bo margaryna jest lżejsza). Ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj miód, śmietanę i 2 łyżki zimnej wody, zmiksuj. Wsyp suche , wymieszaj. Dodaj posiekane bakalie, połącz. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do masy, delikatnie połącz.
Boki dwóch podłużnych foremek wyłóż papierem do pieczenia – wysoko, by wystawał poza brzegi (dzięki temu ciasto urośnie do góry). Dno foremek posmaruj masłem, także wyłóż papierem. Wlej ciasto, mocno potrząśnij formą. Natnij wzdłuż nożem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C, piecz 60 minut. Ostudź. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Lekko ostudź, polej pierniki. Udekoruj.Źródło: Chwila dla Ciebie