Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny tort czekoladowy przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami, i nasączony wiśniówką. Udekorowany orzechami laskowymi.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 300
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5100
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4878
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45050
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 663
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 300
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5100
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4878
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 45050
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 663
Składniki
Biszkopt: Całe jajka wymieszaj razem z 120 gramami cukru i zmiksuj na jasną i puszystą masę (miksuj około 5 minut na wysokich obrotach). Rozpuść 40 g masła i ostudź. Dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj. Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie. Dodaj masło rozpuszczone i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm i piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, 2 łyżki masła i cukru. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do ostudzenia. Gdy śmietana będzie już zimna ubij ją na sztywno i podczas ubijania dodaj w 3 turach mascarpone. Gdy masa się połączy przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Wiśnie przełóż do garnka i zagotuj (mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliły). Wiśnie powinny puścić sok. Odłóż na bok do ostudzenia.
Upieczony biszkopt przekrój na 3 części. Każdą nasącz alkoholem bądź sokiem z wiśni. Na każdym blacie rozprowadź krem oraz rozłóż wiśnie. Cały tort obłóż kremem czekoladowym i udekoruj posiekanymi orzechami.