Do góry

Desery Przepis na:

Kocie oczka z marmoladą

Kocie oczka z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4790

Dodano:

Odsłon: 5469

Lubiane przez wszystkich. Są one bardzo uniwersalne ponieważ można je przygotować w wielu wariantach, jeśli chodzi o nadzienie. U mnie pojawiła się marmolada, która została z innych ciasteczek i trzeba było ją wykorzystać. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju masy, zwarte dżemy, konfitury, czy powidła.

Składniki

  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 400 g margaryny / masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • słoik marmolady do przełożenia ciasteczek
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kocie oczka z marmoladą

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki na ciastka i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy.

  3. Wystudzone ciasteczka smarujemy marmoladą i sklejamy. Na koniec obsypujemy odrobiną cukru pudru.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 września 2017 Szukam fajnych przepisów na ciasta, ciastka z krupczatki, bo chłopka kupił mi zamiast szymanowskiej uniwersalnej - krupczatkę i chcę ją spożytkować :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń