Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowuję te kokosanki zawsze wtedy, gdy pozostają mi białka po pieczeniu tarty. Cóż... każdy pretekst jest dobry!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 631
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1556
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 631
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 440
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1556
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy w rondelku. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski, a następnie zalewamy je płynnym masłem i mieszamy łyżką tak, aby masło oblepiło w miarę równomiernie wszystkie wiórki. Z miski będzie unosił się piękny maślano-kokosowy aromat...
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich powolutku cukier i mąkę ziemniaczaną, nie przestając ani na chwilę miksować. Gdy masa będzie już jednolita, zaczynamy dodawać ją w trzech turach do wiórków, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką i łącząc obie masy.
Masa kokosowa jest gotowa! Teraz łyżką nabieramy małe porcje i lepimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy nasze bialutkie kokosanki na przygotowanych wcześniej blachach (nie musimy zachowywać większych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki).
Blachy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zezłocić i wydać intensywny zapach. Po wyciągnięciu dajemy im przez chwilkę odetchnąć na blachach, a następnie przekładamy na paterę, do słoika, puszki lub.. wcinamy z mlekiem, bo któż by się oparł?