Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 9079

Przygotowuję te kokosanki zawsze wtedy, gdy pozostają mi białka po pieczeniu tarty. Cóż... każdy pretekst jest dobry!

Składniki

  • (ok. 30 kokosanek)
  • 300g wiórek kokosowych
  • 85g masła
  • 85g cukru (1/2 szklanki)
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Masło roztapiamy w rondelku. Wiórki kokosowe wsypujemy do dużej miski, a następnie zalewamy je płynnym masłem i mieszamy łyżką tak, aby masło oblepiło w miarę równomiernie wszystkie wiórki. Z miski będzie unosił się piękny maślano-kokosowy aromat...

  3. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich powolutku cukier i mąkę ziemniaczaną, nie przestając ani na chwilę miksować. Gdy masa będzie już jednolita, zaczynamy dodawać ją w trzech turach do wiórków, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką i łącząc obie masy.

  4. Masa kokosowa jest gotowa! Teraz łyżką nabieramy małe porcje i lepimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy nasze bialutkie kokosanki na przygotowanych wcześniej blachach (nie musimy zachowywać większych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie będą ani rosły, ani rozlewały się na boki).

  5. Blachy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. W tym czasie powinny się delikatnie zezłocić i wydać intensywny zapach. Po wyciągnięciu dajemy im przez chwilkę odetchnąć na blachach, a następnie przekładamy na paterę, do słoika, puszki lub.. wcinamy z mlekiem, bo któż by się oparł?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 maja wyszły bardzo dobre,od razu zrobiłam z podwójnej porcji i to była słuszna decyzja ,bo połowa znikła podczas pieczenia :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneczkaa891 30 maja 2015 cudne i przepyszne. szybkie do zrobienia,idealny przepis zeby wykorzystac bialka ktore zostaja po kremowce;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń