Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze kokosanki na świecie. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji, bo szybko znikają ;) Polecam!
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę uklepać ręką. Wszystkie składniki powinny być zwarte i nie rozwalać się przy formowaniu. Dodać trochę aromatu waniliowego lub migdałowego, wedle upodobań. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut na złoty kolor (większe trzeba piec kilka minut dłużej), w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.