Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze kokosanki na świecie. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji, bo szybko znikają ;) Polecam!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 150
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę uklepać ręką. Wszystkie składniki powinny być zwarte i nie rozwalać się przy formowaniu. Dodać trochę aromatu waniliowego lub migdałowego, wedle upodobań. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut na złoty kolor (większe trzeba piec kilka minut dłużej), w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.