Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze kokosanki na świecie. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji, bo szybko znikają ;) Polecam!
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 501
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16759
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 459
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 501
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16759
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 459
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną masę uklepać ręką. Wszystkie składniki powinny być zwarte i nie rozwalać się przy formowaniu. Dodać trochę aromatu waniliowego lub migdałowego, wedle upodobań. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut na złoty kolor (większe trzeba piec kilka minut dłużej), w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.