Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki (bez masła)

Kokosanki (bez masła)

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 12357

Dziś kokosanki, ale trochę inne, co nie znaczy, że gorsze. Bez masła, za to z mlekiem. Smak jest bardzo podobny. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku (jedyny warunek – nie można ich „przeciągnąć” w piekarniku).

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 60 g cukru (można dać więcej)
  • 4 białka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosanki (bez masła)

Przygotowanie

  1. (na ok. 16 sztuk)


    Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu)

    Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy, żeby wiórki wchłonęły mleko. Odstawiamy.

    Ubijamy na sztywno białka i delikatnie przekładamy je do masy. Mieszamy do momentu, aż piana z białek połączy się z wiórkami.

    Układamy na natłuszczonej blasze (najłatwiej łyżką do lodów) i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut (aż delikatnie się zezłocą).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 15 grudnia 2015 coś dla mnie,zabieram i do szybkiego zrobienia :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń