Do góry

Desery Przepis na:

Kokoski

Kokoski

Autor:

Przepisów i artykułów: 844 Ocena: 16643

Dodano:

Odsłon: 489

Kokoski wyszły pyszne i pachnące rumem.Świetne do kawy i lampki wina:) Zrobiłam na tłusty czwartek zamiast pączków:)

Składniki

  • 500g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki pr.do pieczenia
  • 4 łyżki miodu,2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • zapach limonkowy,
  • 400ml mleka
  • POLEWA
  • 2 kostki masła po200g
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • 70ml rumu
  • 400g wiórek kokosowych do obtoczenia
  • 4 kopiate łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kokoski

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto.
    Miód,cukier,masło roztopić.
    Mąkę przesiać,dodać proszek do pieczenia,2 jajka,zapach limonkowy,rozpuszczone masło z cukrem i miodem,oraz mleko.
    Zmiksować.Ciasto ma być gęste.
    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto i dać do nagrzanego piekarnika do 180st.
    Piec do złotego koloru.

    Na drugi dzień pokroić ciasto na kwadraty.

  2. Zrobić polewę z mleka,cukru,kakao i masła.
    Zagotować do letniej wlać rum.

  3. Każdą kostkę nadziewać na patyczek do szaszłyków,obtaczać w polewie i wiórkach kokosowych.
    Odkładać na tacę.

  4. Gotowe i stężałe kokoski ułożyć na talerzu.

  5. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń