Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosowe ciasto można nawet nazwać tortem, pyszne, delikatne. To ciasto to był rodzaj testu czy uda się biszkopt pieczony w misce, kiedyś robiłam tort barbi dla córki i wtedy musiałam kroić krążki z dużego biszkoptu. Teraz wszystkie torty, jak i kopiec, w takim kształcie będę robić w ten sposób.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14050
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15942
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6427
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14050
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15942
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6427
Składniki
Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia. A teraz najlepsze, bierzemy miskę żaroodporną o pojemności 2 litrów, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nasz biszkopt wylewamy do miski zostawiając około 5 łyżek ciasta które mieszamy z kakaem, wykładamy na wierzch możemy lekko przemieszać ciemne ciasto .
Pieczemy godzinę w 180 stopniach, sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.
Gdy już się upiecze, wykładamy go większą powierzchnią do dołu by ostygło. Potem kroimy na 3-4 części przed smarowaniem masy można nasączyć.
Masa: gotujemy pół litra mleka odlewając trochę by rozmieszać budyń z 2 łyżkami cukru, gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy pół szklanki mleka z połową szklanki cukru wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy by odparowało mleko, odstawiamy do wystudzenia. Jak mamy zimny budyń i wiórki kokosowe, mieszamy razem dodajemy utartą margarynę i wszystko razem ucieramy dodając pół szklanki mleka w proszku.
Przekładamy nasz biszkopt masą , zostawiając mniej niż połowę na posmarowanie całego wierzchu. Dekorujemy ciasteczkami chłodzimy w lodówce i SMACZNEGO:)