Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokosowe babeczki"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Na krem z marakui umyj i sparz wrzątkiem jajka. Wybij je i roztrzep. Wymieszaj w rondelku wszystkie sosu. Podgrzewaj je na małym ogniu (nie gotuj), aż sos zgęstnieje (5-6 minut). Przełóż do słoika, zamknij i wstaw do lodówki (krem będzie świeży nawet tydzień).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Foremki do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami. Jajka z cukrem miksuj przez 2-3 minuty na parze, aby się podgrzały, następnie zdejmij z pary i miksuj, aż zwiększą trzykrotnie objętość i będą białe (najwyższa prędkość, 8-10 minut). Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, delikatnie wymieszaj.
Rozpuść masło, dodaj mleko kokosowe i podgrzej na małym ogniu. Dodaj najpierw 1/4 ciasta do masła z mlekiem, wymieszaj, potem dodaj resztę. Wrzuć wiórki kokosowe i wymieszaj. Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek. Piecz ok. 12 minut, aż będą złocisto-brązowe, a wierzchołki babeczek po naciśnięciu będą lekko sprężynować.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z foremek (zostaw je w papilotkach) i przełóż na kratkę, aby ostygły. Tuż przed podaniem udekoruj kremem z marakui.Źródło: Olivia