Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe drożdżówki z borówką

Kokosowe drożdżówki z borówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 282

Sezon na borówki w pełni, więc między innymi drożdżówki z nimi muszą być. Ja ciasto wzbogaciłam o wiórki kokosowe. Polane lukrem i mięciutkie po prostu pycha. Drożdżówki znikły w oka mgnieniu. Najlepsze na ciepło z kubkiem mleka, kawy czy herbaty.

Składniki

  • 3 szk świeżych borówek amerykańskich
  • 4 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szk wiórków kokosowych
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki masła ( kostka 250 g )
  • 1 szk mleka
  • 2 szczypty soli
  • dodatkowo :
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • lukier :
  • 1 szk cukru pudru
  • mleko ( ilość według uznania )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowe drożdżówki z borówką

Przygotowanie

  1. W rondelku stopić masło.
    W drugim naczyniu podgrzać połowę mleka z łyżką cukru.
    Dodać drożdże i łyżkę mąki i wymieszać zaczyn, zostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.
    W pozostałym mleku wymieszać jajka i wlać do mąki.
    Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
    Wlać przestudzony tłuszcz i wyrobić ciasto ( w razie potrzeby podsypać mąką ).
    Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.
    Zwinąć roladę i ciąć plastry.
    Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
    Posmarować drożdżówki jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy podrosną wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.
    Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić.
    Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polać lukrem drożdżówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń