Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe gofry

Kokosowe gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 254

Delikatne ,chrupkie ,aromatyczne gofry ,podane z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem to smaczne danie na podwieczorek.

Składniki

  • Mąka kokosowa 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Jajka kurze 2 szt
  • Olej roślinny 1/2 szklanki
  • Mleko 2% 2 szklanki
  • Śmietana 30% 220 ml
  • Owoce truskawki, winogrona
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kokosowe gofry

Przygotowanie

  1. Mąki wsypać do miski dodać proszek do pieczenia cukier z wanilią cukier kryształ ,wymieszać.Jajka, żółtka oddzielić od białek.Do produktów sypkich dodać żółtka ,olej ,mleko, zmiksować na gładką masę.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto odstawić aby odpoczęło 10 min.

  2. Rozgrzać gofrownicę,nałożyć ciasto chochlą rozprowadzić po całej powierzchni.Piec 4 -5 min .Po upieczeniu odłożyć na metalową kratkę.

  3. Śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodając cukier puder.Nałożyć na lekko wystudzone gofry dodać owoce.
    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń