Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy jabłecznik

Kokosowy jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 519

Dodano:

Odsłon: 447

jabłecznik , ale tym razem inaczej....

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 500 g
  • margaryna - 250 g
  • żółtka - 5 szt
  • wiórki kokosowe - 50 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól- szczypta
  • cukier - 0,5 szkl
  • NADZIENIE:
  • jabłka 2 kg
  • galaretka w proszku 2 op
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kasza manna 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny..
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia.
    Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta przykryć masę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 sierpnia 2018 Dużo wyszło? Pytam, bo nic, tylko zniszczyć. Chętnie przyjmę wszystko <3 To coś dla mnie! <3 Normalnie jabłecznikowe cudo <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń