Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowy torcik naleśnikowy z ananasem

Przepis dnia 2017-05-04
Kokosowy torcik naleśnikowy z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24814

Dodano:

Odsłon: 8758

Dzisiaj zapraszam na smakowity torcik kokosowy, przygotowany z delikatnych naleśników oraz masy na bazie mleczka kokosowego i serka mascarpone. Smaku i świeżości dodają mu soczyste kawałki ananasa. Taki torcik to doskonały wybór na przyjęcie urodzinowe dla maluchów, ale także słodki deser dla dorosłych.

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki wody kokosowej
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • MASA KOKOSOWA:
  • 350 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do smaku
  • DODATKI
  • 1 puszka ananasów
  • wiórki kokosowe
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Serek mascarpone ubijamy za pomocą miksera z mleczkiem kokosowym z puszki (bez wody kokosowej, wykorzystujemy tylko gęste, białe mleczko), likierem, i cukrem pudrem (ilość wedle upodobań smakowych). Do masy dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia oraz stężenia kremu.

  2. Wodę i mleczko kokosowe, maślankę, olej oraz wodę mineralną wlewamy do miksera, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wlewamy na dobrze rozgrzaną i delikatnie wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową i smażymy je z obu stron. Naleśniki studzimy.

  3. Na każdy naleśnik nakładamy porcje masy kokosowej oraz pokrojone na mniejsze kawałki ananasy i układamy je partiami na sobie. Torcik smarujemy masą kokosową i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

  4. Gotowy torcik przed pokrojeniem należy schłodzić w lodówce.

    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń