Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz serowy ze śliwkami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 50
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 281
Składniki
Rozdrobnione drożdże utrzyj z mlekiem, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj masło, 6 dag cukru, 1 całe jajko i 1 żółtko. Wsyp mąkę ze szczyptą soli. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 60 min.
W osobnej misce utrzyj zmielony biały ser z gęstą kwaśną śmietaną, resztą cukru oraz proszkiem budyniowym. Dodaj ubite na sztywno białko. Wymieszaj. Owoce opłucz, pozbaw pestek, pokrój w plastry.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek wielkości formy. Na cieście rozsmaruj przygotowaną masę serową. Powkładaj w nią plasterki owoców. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 45 min w 170 st. Udekoruj melisą.
Czas ok. 80 min; porcja – 320 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety