Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowe lody"
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42958
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 473
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42958
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 473
Składniki
Do wyższej miski lub kielicha miksera wlej schłodzone dobrze mleko. Dodaj lody. Zmiksuj całość na gładką i dość gęstą masę. Odstaw miskę do lodówki.
Jajka sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, rozbij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zimnej masy lodowej, wymieszaj starannie. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier. Pianę połącz delikatnie z masą lodową. Podziel na trzy równe części.
Jedną część lodów pozostaw bez dodatków, drugą wymieszaj z syropem malinowym, trzecią z kakao. Wszystkie masy umieść w osobnych miseczkach i wstaw do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po tym czasie nakładaj lody do pucharków. Podawaj razem z rurkami oraz czekoladą.
Czas ok. 25 min; porcja – 330 kcal, cena 2,70 zł.Źródło: Świat kobiety