Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowy półmisek z warzywami"
Składniki
Bakłażan umyj starannie, osusz. Pokrój w plasterki, oprósz solą. Odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, osusz plasterki na papierowym ręczniku.
Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z kilkoma łyżkami oleju. Skrop bakłażany. Odstaw na 30 minut, a następnie ułóż na tackach do grillowania lub na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz do miękkości.
W tym czasie pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Ser typu bałkańskiego osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Następnie opłucz i osusz bazylię, oderwij listki z gałązek. Na półmisku układaj plastry pomidorów, przestudzone bakłażany oraz ser. Oprósz solą i pieprzem, posyp listkami bazylii.
Jogurt dopraw resztą czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ogórek obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj do jogurtu. Sos podawaj na stół w osobnej miseczce.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 3,90 zł.
Do dań z bakłażanów, prócz bazylii, doskonale nadają się: świeża natka, suszone oregano, igiełki rozmarynu, intensywny i lekko pikantny w smaku cząber, a także tymianek, curry oraz czosnek. oraz .Źródło: Świat kobiety