Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto kopiec skrzata, z frużeliną truskawkową i kremem straciatella. Ciasto te jest połączeniem przepisów na kopiec kreta i leśny mech.
Ciasto.
Szpinak i 1/4 szkl. oliwy blendujemy .
Jajka ubijamy z cukrem. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę.
Cały czas miksując wlewamy oliwę, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników.
Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Pieczemy w funkcji góra dół 180*C - 50/60 min.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.
Frużelina truskawkowa:
200 g truskawek blendujemy na mus i przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego.
Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki.
Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny.
Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
Krem straciatella:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella.
Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi:
- zamiast truskawek można dać maliny.
- aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę.
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30557
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 115
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 109
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 259
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30557
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 115
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 109
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 259
Składniki
Ciasto. Szpinak i 1/4 szkl. oliwy blendujemy . Jajka ubijamy z cukrem. Miksujemy aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy oliwę, wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w funkcji góra dół 180*C - 50/60 min. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi odkrawamy jego przyrumienioną górę około 1 cm. Wydrążamy środek w ten sposób, aby został 2,5 cm. brzeg i cały spód (patrz film). A ścięte części ciasta kruszymy.
Frużelina truskawkowa: 200 g truskawek blendujemy na mus i przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do musu truskawkowego. Dodajemy pozostałe truskawki pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy frużelina się wystudzi wstawiamy ją do lodówki. Schłodzoną i gęstą frużelinę przekładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia frużeliny. Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut.
Krem straciatella: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym zielonym ciastem lekko je dociskając do masy straciatella. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi: - zamiast truskawek można dać maliny. - aby uzyskać ładny zielony kolor szpinak powinien być świeży, najlepiej baby i bez łodyżek, tylko listki. I bardzo dobrze zblendowany na papkę.
Przepisy Desery
Desery
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 721
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 89