Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne brownie z orzechami i rodzynkami

Korzenne brownie z orzechami i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24692

Dodano:

Odsłon: 826

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, gdyż jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe i niezwykle smakowite. W Święta także będzie gościło na moim stole, ale zyska korzenną nutę oraz dodatek rodzynek i orzechów. Każdy jego kawałek doskonale poprawia nastrój :D

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100 g)
  • 200 g masła
  • 280 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 100 g mąki
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 60 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło oraz czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy zawartość.

  2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy ostudzoną masę maślano - czekoladową oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną - wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz sparzone rodzynki.

  3. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

  4. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i dopiero wtedy będziemy mogli przystąpić do krojenia. Środek ciasta powinien być wilgotny, a wierzch ("skórka") kruchy i łamliwy.

  5. Gotowe Brownie możemy podawać samodzielne lub jako dodatek do kawy.

  6. Możemy je także podawać na zimno z lodami lub na ciepło z bitą śmietaną :)

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 grudnia 2015 Muszę kiedyś pokusić się na brownie ;) bo tak pysznie wygląda <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń